2012 m. projektinė veikla

Apie renginį

Projektinė  veikla

 2012 metais 45 000 Lt (13 033 Eur.) finansavimą gavo 5 Radviliškio miesto kultūros centro projektai. Du projektus rėmė Kultūros rėmimo fondas, du projektai buvo finansuoti LR kultūros ministerijos iš Vaikų ir jaunimo kultūrinės edukacijos ir Regionų kultūros projektų, mažinančių kultūrinę ir socialinę atskirtį, programų. Trims iš vykdytų projektų finansavimą skyrė Radviliškio rajono savivaldybė. Radviliškio miesto kultūros centre veikiantis Radviliškio rajono jaunimo klubo MIX finansavimą gavo 3 vykdytiems projektams – 9950 Lt (2882 Eur) rėmimą skyrė Kultūros rėmimo fondas, Krašto apsaugos ministerija ir Radviliškio rajono savivaldybė.

 Tarptautinis garbaus amžiaus žmonių liaudiškų šokių festivalis „Ir ne tik iš Lietuvos“ Šio festivalio išskirtinumas – jis buvo vienas pagrindinių 5-ųjų TAFISA pasaulio sporto visiems žaidynių kultūrinių renginių, tad savo nacionalinius pasirodymus radviliškiečiams ir miesto svečiams pristatė TAFISA kultūrinių programų dalyviai iš Izraelio, Egipto, Danijos, Namibijos ir Italijos. Iškilmingame festivalio atidaryme ir Valstybės dienos minėjime žiūrovų laukė speciali Lietuvos liaudies kultūros centro paruošta programa – teatralizuotas penkių etnografinių Lietuvos regionų tautinio kostiumo kolekcijos demonstravimas. Programą pristatė Lietuvos edukologijos universiteto choras „Ave vita“. Šis festivalis, sukvietęs per 300 dalyvių iš Lietuvos, Latvijos ir Estijos, jau devintasis.

Kitas Kultūros rėmimo fondo finansuotas projektas – Vargonų muzikos festivalis „Vargonų legendos“ – jau trečius metus vykstantis, sulaukęs ypatingai šiltų tiek dalyvių, tiek žiūrovų atsiliepimų. 2010 m. festivalis prasidėjęs Šeduvos bažnyčioje ir Radviliškyje, šiais metais išsiplėtė jau į penketą bažnyčių esančių Radviliškio ir Šiaulių rajonuose bei miestuose. Šiemet festivalis buvo gausesnis atlikėjų. Dalyvavo dešimt vargonininkų – Bernardas Vasiliauskas, Irena Budrytė – Kummer (Vokietija), Jurgita Kazakevičiūtė, Dovilė Savickaitė, Agnė Petruškevičiūtė, Rimvydas Mitkus, Karolina Juodelytė, Jūratė Minkevičiūtė, Eugenijus Janeliūnas, Romualdas Juzukonis ir klarnetininkas prof. Algirdas Budrys. Visi muzikantai susibūrė baigiamajame festivalio koncerte Radviliškio bažnyčioje, kur buvo įrašoma festivalio dalyvių kompaktinė plokštelė.

Kultūros ministerijos vykdomos Vaikų ir jaunimo kultūrinės edukacijos programos ir Radviliškio rajono savivaldybės rėmimą gavo etnokultūrinė stovykla „O jūs, vaikai, taip darykit, kaip diedukai darė“. Šios, jau ketvirtus metus vis gausesnį būrį vaikų sukviečiančios stovyklos, įsikūrusios Kleboniškių pušyne, tema buvo lietuvių liaudies pasakos, tad vietą stovykloje rado įvairiausi pasakų personažai, tapę būrių simboliais ir vardais, o stovyklautojų įrengtos stovyklavietės atrodė lyg puikiausios sodybos. Etnografinėje stovykloje vaikus baisiomis pasakomis gąsdino Šeduvos baba, lankėsi ansamblis „Aidija“. Taip pat kasdien atvykdavo įvairių amatų mokytojų, kurie savo amato paslaptis stengėsi perduoti stovyklautojams. Per Amatų dieną stovyklautojus aplankė dailės mokytoja Jadvyga Kurmanskienė, mokiusi lipdyti iš molio, o Donatas Kurmanskis mokė, kai pasidaryti varinius žiedus. Po šios pamokos visi išėjo žieduoti. Smagu buvo iš spalvotos vilnos nusivelti karoliukų – šio amato mokė vadovė Goda Sirutytė. Didžiausio susidomėjimo susilaukė kalvis Sigitas Laurutis, atsivežęs savo žaizdrą ir mokęs, kaip reikia kalti geležį, kol ji karšta. Kalvyste domėjosi vaikinai ir merginos, net vaikų aplankyti atvažiavę tėveliai susigundė pabandyti kalvio amato. Vaikai domėjosi karpiniais, stengėsi, kad darbeliai būtų gražūs, o iš odos, vadovaujami mokytojos Jovilės, pasidarė nuostabių papuošalų. Bet nereikia galvoti, kad stovykloje vyko tik mokslai – užteko laiko linksmybėms bei išdaigoms. Pasirodo, stovyklautojai vieni iš kitų stengiasi pagrobti būrio vėliavą – vėl didžiausia intriga – tenka stovyklautojams pasitelkti net detektyvų sugebėjimus. Stovyklautojai išvyko į namus praturtėję žiniomis bei naujais draugais. Kai kurie pareiškė: „Aš čia tikrai sugrįšiu ir kitą vasarą.“

Amatų dirbtuvės „Etnokultūrinis dialogas“ finansavimą laimėjo LR kultūros ministerijos programoje „Regionų kultūros projektai, mažinantys kultūrinę ir socialinę atskirtį“. Net penkių amatų žinovai perteikinėjo savo patirtį, amatų istoriją, tradicijas. Kartą per savaitę į kultūros centro Amatų dirbtuves rinkdavosi norintys išmokti pinti iš vytelių, šiaudelių, megzti, rišti juostas ir medžio drožybos. Projektą vainikavo Advento laikotarpiu suorganizuoti tradiciniai lietuvių liaudies turgaus renginiai – Šeškaturgis, Skaistaturgis bei Saldaturgis, kuriuose dalyviai turėjo galimybę parduoti savuosius gaminius ir įsigyti kitų amatininkų dirbinių.

Birželio pirmąją Radviliškio miesto kultūros centras vykdė Radviliškio rajono savivaldybės finansuojamą projektą „Muzikos galia“ ir miesto jaunimą pakvietė švęsti su muzika. Visos dienos renginiuose jaunimas įsitikino, kad muzika yra prasminga, dinamiška, veikianti gyvenimą. Apie muzikos įtaką žmogui, menui, aplinkai šį kartą jauni žmonės diskutavo su psichoterapeutu Tomu Lagūnavičiumi. Įgytas žinias jaunimas pritaikė atlikdami „Hamleto“ inscenizaciją Radviliškio miesto kultūros centro didžiojoje salėje.

Spalio mėnesį Minaičiuose vyko vienos dienos renginių ciklas „Lietuvos laisvės kovų istorijos keliais jaunomis jėgomis, lūpomis ir širdimis“, kurio tikslas – atkreipti visuomenės, mokyklų bendruomenių dėmesį į neseną partizaninę istoriją bei Lietuvos kariuomenės nuopelnus laisvės kovose. Šį projektą iš dalies finansavo Krašto apsaugos ministerija, prie įgyvendinimo prisidėjo seimo narys Algimantas Salamakinas, o pagrindinį prizą įsteigė Europos Parlamentaro  Algirdo Saudargo biuras. Radviliškio rajono 9-12 klasių moksleivių renginyje laukė trys išbandymai: po tris narius vienoje komandoje galėjo dalyvauti asambliažo konkurse – parodoje, istorinėje viktorinoje bei orientaciniame žygyje. Net devynios komandos iš Radviliškio, Šeduvos, Pociūnėlių, Grinkiškio, Baisogalos mokyklų dalyvavo geriausioje pilietiškumo ir patriotizmo mokykloje, gyvai palytėjo praeitį – pažino įdomiąją savo krašto istoriją, atrado gyvą ir asmenišką santykį su laisvės kovų laikotarpiu, įrodė sau, kad gali. Pagrindinį prizą – kelionę į Europarlamentą, laimėjo Grinkiškio Jono Poderio vidurinės mokyklos komanda.

Radviliškio rajono jaunimo klubo „MIX“ ir Radviliškio miesto kultūros centro rengiamas filmų festivalis „Aš=Tu“ iš dalies finansuotas finansinės paramos gavimo jaunimo organizacijos projektui vykdyti iš Radviliškio rajono savivaldybės biudžeto lėšų. Prieš festivalį vyko kūrybinės filmų kūrėjų dirbtuvės kartu su Šiaulių TV prodiuseriu Gediminu Beržiniu. 2012 metų lapkričio 16-ąją – tarptautinę tolerancijos dieną, vyko trečiasis Radviliškio rajono mėgėjiškų filmų festivalis „Aš nesityčioju iš kitų, prisijunk ir tu“. Smurtas, patyčios yra viena iš aktualiausių nūdienos problemų ne tik vaikams, bet ir visuomenei. Projekte jauni žmonės buvo skatinami kuriant filmus išreikšti savo nuomonę apie patyčias ir smurtą bei kovos su patyčiomis galimybes, lavinamas ne tik kūrybiškumas ir saviraiška, bet ir draugiškumas, tolerancija bei atidumas aplink esantiems draugams ir bendraamžiams.

Sėkmingai vyko dviračių žygis „Malūnų kelias“, kurį organizavo Radviliškio miesto kultūros centras ir Radviliškio rajono jaunimo klubas „MIX“.  Žygio tikslas buvo aplankyti 8 senuosius Radviliškio rajono „sparnuočius“, kuriems  trūksta visuomenės dėmesio ir apkeliauti Radviliškio rajoną dviračiu. Ant kiekvieno apleisto malūno dalyviai pakabino plakatus su užrašu „Man reikia pagalbos“, taip tikėdamiesi atkreipti visuomenės, malūnų savininkų, atsakingų institucijų dėmesį į nykstančius architektūrinius eksponatus ir bendru savininkų ir institucijų dialogu surasti galimybę juos rekonstruoti.

Komentarai

Kiti projektai

Partneriai

Skip to content