2013 m. projektinė veikla

Apie renginį

Projektinė  veikla

2013 metais 37 000 Lt (10 716 Eur) finansavimą gavo 4 Radviliškio miesto kultūros centro projektai.  2 projektus rėmė Kultūros rėmimo fondas, 2 projektai buvo finansuotas LR kultūros ministerijos iš Regionų kultūros projektų, mažinančių kultūrinę ir socialinę atskirtį ir Etninės kultūros plėtros valstybinės programos. Radviliškio miesto kultūros centre veikiantis Radviliškio rajono jaunimo klubo MIX finansavimą gavo 3 vykdytiems projektams. 13 800 Lt (3997 Eur.) rėmimą skyrė Kultūros rėmimo fondas ir Radviliškio rajono savivaldybė.

Kultūros rėmimo fondo finansuotas projektas – Vargonų muzikos festivalis „Vargonų legendos“

Radviliškiečiams buvo skiriami net du koncertai. Penktadienio vakarą koncertą dovanojo tikri vargonų grandai – Lietuvos muzikos ir teatro dėstytojai Renata Marcinkutė Lesieur, Gediminas Kviklys ir Jarūnė Barkauskaitė bei jaunas, perspektyvus vargonininkas iš Gniezno (Lenkija) Dawid Śleszyński. Koncerto pabaigoje kartu su vargonininkais pasirodę solistai Eglė Juozapaitienė ir Vytautas Juozapaitis sulaukė tikrų ovacijų.

Antrajame koncerte šeštadienį pasirodė jaunieji talentai – koncertavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijos studentai ir Radviliškio muzikos mokyklos moksleiviai. Koncerte dalyvavusios viešnios iš Vilniaus Milda Atminaitė, Lolita Liamo (dėst. Renata Marcinkutė Lesieur) ir Ieva Morkūnaitė (dėst. Gediminas Kviklys) neslėpė, kad Radviliškyje lankosi pirmą kartą, tačiau vylėsi dar sugrįžti. Nežiūrint palaikyti atėjusių artimųjų, labiausiai jaudinosi Radviliškio muzikos mokyklos moksleivės – Gabija Musvicaitė (mok. Aurelija Šakėnienė), Neringa Šilinskaitė (mok. Diana Sabulienė) ir duetas Eglė Plukaitė ir Viktorija Domrina (mok. Vera Silickaja). Koncerte dalyvavo ir svečias iš Lenkijos Dawid Śleszyński.

Daug teigiamų emocijų regiono muzikos mokyklų mokytojams suteikė šiemetinė naujovė – Radviliškio bažnyčioje vykęs seminaras „Klavyrinės muzikos atlikimo vargonais tradicijos ir naujovės“, supažindinęs su įvairių Europos šalių vargonų statybos skirtumais, lietuviškos vargonų mokyklos ypatumais.

Amatų dirbtuvės „Etnokultūrinis dialogas“ finansavimą laimėjo LR kultūros ministerijos programoje „Regionų kultūros projektai, mažinantys kultūrinę ir socialinę atskirtį“. Net penkių amatų žinovai Radviliškio misto gyventojams dešimtyje užsiėmimų perteikė savo patirtį, amatų istoriją, tradicijas. Kartą per savaitę į kultūros centro Amatų dirbtuves rinkdavosi norintys išmokti medžio drožybos, mezgimo, odos dirbinių, skaitinių ir puodų žiedimo amato. Projektą vainikavo Advento laikotarpiu organizuoti tradiciniai lietuvių liaudies turgaus renginiai – Šeškaturgis, Skaistaturgis bei Saldaturgis, kuriuose dalyviai turėjo galimybę parduoti savuosius gaminius ir įsigyti kitų amatininkų dirbinių.

Spalio mėnesį Minaičiuose vyko vienos dienos renginių ciklas „Lietuvos laisvės kovų istorijos keliais jaunomis jėgomis, lūpomis ir širdimis“, kurio tikslas – atkreipti visuomenės, mokyklų bendruomenių dėmesį į neseną partizaninę istoriją bei Lietuvos kariuomenės nuopelnus laisvės kovose. Šį projektą iš dalies finansavo Radviliškio rajono savivaldybė, o pagrindinį prizą įsteigė Europos Parlamentarės Vilijos Blinkevičiūtės  biuras. Radviliškio rajono 9-12 klasių moksleivių renginyje laukė trys išbandymai: po tris narius vienoje komandoje galėjo dalyvauti asambliažo konkurse – parodoje, istorinėje viktorinoje bei orientaciniame žygyje. Rajono mokiniai dalyvavo geriausioje pilietiškumo ir patriotizmo mokykloje, gyvai palytėjo praeitį – pažino įdomiąją savo krašto istoriją, atrado gyvą ir asmenišką santykį su laisvės kovų laikotarpiu, įrodė sau, kad gali. Pagrindinį prizą – kelionę į Europarlamentą, laimėjo Vaižganto gimnazijos komanda „Prisikėlimo ainiai“ (Goda Dikšaitė, Gabrielė Gakštytė, Vilius Turenko).

Nr. 20 Išlaikę nelengvą išbandymų ruožą šiais metais kelionę į Europos parlamentą laimėjo Vaižganto gimnazijos komanda „Prisikėlimo ainiai“ (Goda Dikšaitė, Gabrielė Gakštytė, Vilius Turenko).

Liepos 6-ąją šventėme pirmojo suvienytos Lietuvos valstybės vadovo, kunigaikščio Mindaugo vainikavimo karaliumi šventę – Valstybės dieną. Minėdami šią kiekvienam lietuviui svarbią dieną 54 entuziastingi, aktyvūs, patriotiški žygeiviai išvyko į žygi „Radviliškio rajono dvarų keliais“, kuriame aplankė net 10 Radviliškio rajono dvarų. Žygio organizatoriai – Radviliškio rajono jaunimo klubas „MIX“ ir Radviliškio miesto kultūros centras. Prie žygio įgyvendinimo prisidėjo, su kiekvienu aplankytu dvaru supažindino, apie jų istoriją papasakojo Savivaldybės administracijos Paveldosaugos skyriaus vedėjas Vytautas Simelis ir etnologijos studijas baigusi Indrė Grigaliūnaitė.  Žygiu buvo skatinamas įvairaus amžiaus žmonių aktyvumas, ugdomos vertybinės nuostatos ir atsakomybė už paveldo pažinimą, jo saugojimą, skatinamas patriotizmas bei tautiškumas.

2013 m. prie žygio „Radviliškio rajono dvarų keliais“ prisijungė 54 dalyviai. Amžiumi jauniausias dalyvis buvo aštuonerių, vyriausias – septyniasdešimt trejų. Žygyje dalyvavo ne tik Radviliškio rajono gyventojai – trys dalyviai atvyko net iš Vilniaus, šeši – iš Šiaulių. Kai kurie į žygyje keliavo su šeimomis.

Projektą iš dalies finansavo Radviliškio rajono savivaldybės visuomenės sveikatos programų rėmimo specialioji programa ir Radviliškio rajono savivaldybės nekilnojamojo kultūros paveldo pažinimo sklaidos ir atgaivinimo programa.

 

Komentarai

Kiti projektai

Partneriai

Skip to content