2011 m. projektinė veikla

Apie renginį

Projektinė  veikla

2011 metais finansavimą gavo 4 Radviliškio miesto kultūros centro projektai (41 000 Lt – 11874 Eur). Du projektus rėmė Kultūros rėmimo fondas, vienas projektas buvo finansuotas LR kultūros ministerijos Regionų kultūros programomis ir  Pagalbos fondo Lietuvoje lėšomis. Vieną projektą finansavo Radviliškio rajono savivaldybė. Radviliškio miesto kultūros centre veikiančio Radviliškio miesto jaunimo klubo „MIX“ 2011 metais buvo finansuoti 4 projektai (33 000 Lt – 9557 Eur). Finansavimą jaunimo organizuojamiems projektams skyrė  Kultūros rėmimo fondas, Pagalbos fondas Lietuvoje ir Radviliškio rajono savivaldybė.

Tarptautinis medžio skulptorių ir kalvių pleneras „Kultūros suolelis“ – vienas iš Kultūros rėmimo fondo finansuotų projektų. Plenero dalyviai, tautodailininkai iš Lietuvos, Lenkijos ir Rusijos, per dešimt dienų sukūrė dešimt stilizuotų suolelių. Viena iš projekto naujovių, pristatyta Radviliškiečiams – organizuotas pirmasis aukcionas, kuriame organizacijoms ir privatiems asmenims suoleliai buvo parduodami su sąlyga, jog jie puoš viešąsias Radviliškio erdves ir ant jų galės pasėdėti kiekvienas miesto gyventojas ar svečias. Plenero metu buvo surengtas blic turnyras „Šaukštai po pietų“, kuriame plenero dalyviai rungėsi seniausio ir reikalingiausio stalo įrankio – šaukšto – drožime. Šaukštai buvo solidariai padovanoti Kultūros centre naujai atsidariusioms Amatų dirbtuvėms. Plenero uždarymo dieną visi plenero dalyviai ir rėmėjai buvo apdovanoti padėkomis, o meras Antanas Čepononis tautodailininkams spaudė ranką ir dėkojo už dalyvavimą ir galimybę džiaugtis gražiais jų darbais.

Tarptautinis vargonų muzikos festivalis „Vargonų legendos“ šiemet susilaukė ypatingos sėkmės ir palankių atsiliepimų. Festivalio koncertai šiemet vyko Radviliškio Švč. Mergelės Marijos gimimo bažnyčioje, Šeduvos Šv. Kryžiaus atradimo bažnyčioje ir Šiaulių Šv. Apaštalų Petro Pauliaus katedroje. Į festivalį buvo sukviesti žinomi atlikėjai iš Lietuvos ir Lenkijos, po bažnyčių skliautais aidėjo ir užsienio, ir lietuvių autorių kūriniai. Vargonais grojo Agnė Petruškevičiūtė, Dovilė Navickaitė, Romualdas Juzukonis, Vidas Pinkevičius, Jūratė Minkevičiūtė, Diana Encienė, Jurgita Kazakevičiūtė, Bernardas Vasiliauskas ir svečias iš Lenkijos Ričardas Superčinskis. Keletą kūrinių su vargonininkais atliko Radviliškio krašto garbės pilietis, kraštietis, klarnetininkas, profesorius Algirdas Budrys. Tarp garbių festivalio svečių buvo Šiaulių miesto meras Justinas Sartauskas, LR Seimo narys Kazimieras Kuzminskas, vyskupas Eugenijus Bartulis. Baigiamasis koncertas buvo įrašytas ir išleista kompaktinė plokštelė. Vargonininkai išsiskirstė vieningai sutarę kitais metais vėl susitikti festivalyje, kuriame jau dabar žada dalyvauti daugiau atlikėjų ir kurio globėju vėl pažadėjo būti Seimo narys Kazimieras Kuzminskas.

Amatų dirbtuvės „Etnokultūrinis dialogas“ finansavimą laimėjo Pagalbos fondo Lietuvoje ir LR kultūros ministerijos paskelbtame konkurse „Regionų kultūros projektai, mažinantys kultūrinę ir socialinę atskirtį“. Medžio drožybos, nėrimo ir mezgimo, siuvinėjimo, juostų pynimo amatų žinovai mokė amatų, perteikinėjo savo patirtį, amatų istoriją, tradicijas. Dirbtuvių dalyviai buvo mokomi ne tik amatų, bet ir tautodailės darbų prekybos gudrybių. Advento laikotarpiu, suorganizuoti tradiciniai lietuvių liaudies turgaus renginiai – Šeškaturgis, Skaistaturgis bei Saldaturgis, kuriuose dalyviai bendravo tarpusavyje, turėjo galimybę įsigyti kitų amatininkų dirbinių ir parduoti savuosius.

Projektą „Muzikos galia“ finansavo Radviliškio rajono savivaldybės Visuomenės sveikatos programų rėmimo specialiosios programa. Projektas sukvietė jaunimą į Radviliškio miesto kultūros rūmus, kur paskaitą skaitė grupės „G&G Sindikatas“ narys Gabrielius Liaudanskas–Svaras ir Lietuvos muzikos terapeutų asociacijos narė, muzikos ir garso terapeutė Diana Dainytė-Uribe. Lektoriai pasakojo jaunimui, kaip gyvenimą gali pakeisti muzika, kaip ją galima pritaikyti įvairių negalavimų gydymui. Susirinkusieji į kultūros centro salę turėjo galimybę patys pabandyti kelis terapinius metodus, pagroti įvairiais netradiciniais muzikos instrumentais.

Birželio 11 d. įvyko jau antrasis mėgėjiškų filmų festivalis „Geležinkelininkų sostinė – Radviliškis“, kurį organizavo Radviliškio rajono jaunimo klubas „MIX“ ir Radviliškio miesto kultūros centras. Festivalis, kuriame buvo demonstruojami 14 jaunųjų kūrėjų darbų iš Radviliškio, Kaišiadorių ir Šiaulių, šiemet  pirmąkart vyko po atviru dangumi greta Radviliškio miesto kultūros centro. Daugiausia simpatijų sulaukęs radviliškietės Irinos Laiševcevos kino darbas „Labas rytas“ vertinimo komisijos buvo paskelbtas  filmų festivalio „Geležinkelininkų sostinė – Radviliškis“ nugalėtoju. Radviliškio rajono jaunimo klubo „MIX“ ir Radviliškio miesto kultūros centro rengiamas filmų festivalis „Geležinkelininkų sostinė – Radviliškis“ finansuotas Radviliškio rajono savivaldybės biudžeto lėšomis.

 „Malūnų kelias“

2010 metais Radviliškio rajono jaunimo klubui MIX ir Radviliškio miesto kultūros centrui apkeliavus 9 rajono malūnus, sudarius maršruto žemėlapį, išklausius pasakojimus apie dar stovinčius unikalius kultūros paveldo objektus, kilo didelis susidomėjimas šiuo maršrutu. Šiais metais projektas „Malūnų kelias“, finansuotas Radviliškio rajono savivaldybės, orientuotas ne tik į istorinį – kultūrinį maršrutą, bet ir į sveikos gyvensenos ir turiningo laisvalaikio leidimo būdą bei naujojo maršruto pristatymu visuomenei. Žygis dviračiais, aplankant senuosius Radviliškio rajono malūnus, įtraukiant įvairaus amžiaus ir socialinių grupių atstovus, turėtų tapti tinkama skatinamąja sveikos gyvensenos, aktyvaus laisvalaikio praleidimo priemone, kuri be fizinės sveikatos gerinimo praplečią dalyvių dvasinį ir kultūrinį akiratį. Dviejų dienų žygis dviračiais, sustojant nakvynei, Baisogalos gimnazijoje, išklausant pasakojimų apie vietoves, malūnus, kuriomis keliavo dviratininkai, šiltus sutikimus paliko neišdildoma įspūdį žygio dalyviams. Žygio dalyviai per dvi dienas nuvažiavo virš 130 km, ištvėrė lietų, saulę, priešpriešinį vėją, „linksmuosius“ Šiaulėnų kalnelius ir žvyrkelį.

Etnokultūrinė stovykla „O jūs, vaikai, taip darykit, kaip diedukai darė“ buvo paremta Pagalbos fondo Lietuvoje. Daugyvenės istorijos muziejaus – draustinio teritorijoje, Kleboniškių pušyne jau trečius metus įsikūrusioje stovykloje atostogas turiningai leido daugiau nei šešiasdešimt vaikų iš visos Lietuvos. Kiekvieną dieną stovykloje vaikai mokėsi įvairiausių dalykų: tautodailininkai supažindino su drožybos, kalvystės, juostų pynimo, lipdymo iš molio, pynimo iš vytelių ir kitais tradiciniais lietuvių amatais. Liaudies muzikantai bei folkloro kolektyvo nariai mokė liaudies žaidimų, šokių, sutartinių, supažindino su senoviniais instrumentais. Kriaunų ragana Algimanta ir „Šeduvos baba“ – Emilija Brajinskienė vaikams pasakojo legendas, padavimus ir sakmes, mokė burti ir pranašauti ateitį. Etnologė Regina Kadžytė vaikus supažindino su senaisiais lietuvių žaidimais, dainomis. Ant Raginėnų piliakalnio žolininkė Adelė Karaliūnaitė vaikams papasakojo apie žoles ir jų gydomąsias galias. Stovyklautojai aplankė įdomias vietas: Maziukų bitininkystės sodyboje mokėsi daryti žvakes, Raudondvario žirgyno darbuotojai vaikus susipažindino su žirgų aksesuarais, balnojimu, Kleboniškių kaimo buities muziejuje apžiūrėjo išlikusius XIX-XX a. būdingus kaimų pastatus.

 

Komentarai

Kiti projektai

Partneriai

Skip to content